Vad är polyestertyg? 

Polyester är ett syntetiskt material. Polyester är tillverkat av plast och kan se ut som många olika slags tyg; polyester kan t.ex likna viskos eller till och med ull. 

Basalt sett består polyester av olja och naturgas som i en avancerad form av kemi blir omgjort till plast. Därefter vidarbearbetas plasten så att den blir omgjord till de syntetiska fibrerna som polyestertyget består av. 

Polyesterfibrer är släta vilket ger tyget en slät och till tider blank yta.

Polyestertygets bra egenskaper

En av de största fördelarna med polyester är att det inte skrynklar sig. Därför slipper du att hämta strykjärnet varje gång du ska använda ett plagg av polyester. 

Dessutom krymper det inte när det tvättas i tvättmaskinen och torkas i torktumlaren, vilket naturligtvis är en bra egenskap så man inte förstör ett plagg om man glömmer det i tvätten. 

Eftersom polyester är tillverkat av olja och naturgas, så är det inte det mest miljövänliga valet av tyg. Det är dock enormt slitstarkt och håller färgen otroligt bra, vilket gör att kläder som är tillverkade av polyester har en lång levnadstid, vilket kan väga upp för dets produktion. 

Detta ska du tänka på när du syr i polyester

Eftersom polyester är ett glatt tyg kan det vara svårt att hålla styr på när man ska sy i det. Ett bra råd är att använda massor av knappnålar när du ska sy i polyester. På så vis glider inte tyget så lätt ifrån dig. 

Dessutom är det en bra idé att beväpna sig med tålamod och mycket tid när man syr i polyester. Det är ju ett glatt tyg, så fel kan uppstå. Ha därför även alltid en sprättare nära till hands.

Fastän polyester är tillverkat av plast, kan det hålla till relativt höga temperaturer. Du kan därför lugnt tvätta polyester vid både 40°, 60° och 90° C. Dessutom kan det strykas på 150°C fastän det sällan är nödvändigt tack vare dets glatta natur. 

Version: v1.c361.s3.l4