Bordskåner af filtkugler

Ladda ner PDF här

Grytunderlägg av filtkulor har blivit väldigt populära de sista åren, så varför inte göra dina egna? Då kan du designa dem med dina favoritfärger så att de passar in i ditt kök. Med denna gratis guide får du en utförlig vägledning till att sy ihop filtkulorna till fina grytunderlägg. Filtkulorna är tillverkade av 100% ull i högsta kvalité.

Storlek: ca. 22 cm

Material:

  1. 91 st. á Filtkulor 20 cm
    Lila: 30 st.
    Grå: 31 st.
    Vit: 32 st.
  2. Gütermann Sytråd – extra stark 
  3. John James böjda synålar
  4. John James Modistnålar stl. 3

Metod

Det finns olika sätt att göra detta på. Till exempel kan man trä på alla kulorna på en tråd för att därefter sy ihop dem. På detta vis får du ett runt underlägg. Du kan även göra ett runt grytunderlägg genom att följa beskrivningen nedan, men då ska kulorna på slutet sys ihop på ett annat sätt.

Obs! Den grå nyansen på bilden ovan är ljusare än kulorna som används i bildserien som visar hur du gör grytunderlägget. Detta är enda skillnaden.

Gör så här:

Börja med att lägga ut kulorna i det önskade mönstret. Se bild nedan för indelning. Jag började på mittenraden, som är markerad som rad 11. Jag sätter en nål i den mittersta kulan, då det är den vi börjar med. Det kan vara käckt att ta ett kort efter du har lagt ut kulorna i det mönster du önskar. På så sätt behöver du inte komma ihåg vilken ordning färgerna ska träs på.

1111.jpg 

  • Klipp av en trådlängd på ca 1 meter, så slipper du för att tråden trasslar sig. Gör en knut i änden av tråden, gärna flera stycken så att den inte går igenom filtkulan. Början av grytunderlägget ska se ut som en blomma och består av 7 kulor (Se bilden till vänster)

  • Börja med mittenkulan. Trä nålen rätt igenom kulan och gör det samma åt andra hållet så att tråden är fäst. Den grå kulan blir nu mitten på underlägget (Se bilden till höger) 

 11111111111111.png 

  • Nålen kommer ut på toppen av mittenkulan. Nu byter jag till böjd nål. Stick in den böjda nålen i botten av nästa kula (lila) och ut igen på vänster sida i ca 45 graders vinkel. Jag jobbar mot vänster, men detta är naturligtvis valfritt.

  • Trä på nästa kula från sidan (vit). Nålen ska komma ut i botten av kulan, så att den kan fästas i den mittersta kulan (grå). Det är viktigt att varje kula fästs i de två kulorna som den hänger ihop med. När du kommer ut på botten av den vita kulan, går du vidare in i den grå och därefter tillbaks upp i den lila kulan och ut igen i 45 graders vinkel, som du gjorde när du fäste den lila kulan. För så nålen rätt igenom den vita kulan och trä på en ny kula. Se bilden i punkt 5 om du är osäker.

  • Bilden nedan visar hur var enkelt kula fästs i de två kulorna som den ska hänga ihop med. Den svarta pilen är den man börjar med allra först. Därefter följer man de ljusblå anvisningarna, därefter de röda, så de gröna osv. Talen indikerar var nålen ska in/ut.

  • Den första rundan, som blir som en blomma, är nu färdig. Från den lila kulan som nålen är i, bygger vi vidare på nästa runda. Den första och sista sys ihop som de andra kulorna. Men när du ska trä nålen rätt igenom (märkt 1 på röda och gröna pilar i bilden ovan), kommer vi ut på toppen av den lila kulan istället för på sidan.

  • Bilden nedan visar de två första kulorna på andra rundan

  • Fortsätt med denna metod tills du har använt alla kulor. Hur du gör i de sex hörnen på varje runda avgör om du får ett runt eller sexkantigt resultat. Detta väljer du själv.

DesignBenedicte Helgesen Nernes / diywithbenedictehn / benedictehn

Version: v3.c139.s3.l4