Vårbroderi - lär dig brodera

forårs broderi

Vill du lära dig brodera? Då har du en perfekt chans med denna utförliga bildguide som steg för steg visar hur du borderar med korsstygn. Det är mycket enkelt och något hela familjen kan pyssla med.

 

Storlek

17 cm i diameter i broderiring

Material

 

Instruktioner

Du hittar mönstret vi följer längst ner i guiden. Vi kommer brodera med korsstygn som kan liknas med små kryss. Varje rund prick i mönstret representerar ett kryss i ditt broderi.

Skulle du få slut på garn innan du är färdig med en del kan du fästa en ny tråd i samma färg på den gamla och fortsätta. Du kan även lägga ditt broderi när du vill och fortsätta vid ett senare tillfälle.

Börja med att fästa din broderiring i ena hörnet av tyget.

forårs broderi

 

Klipp en lång tråd av det gröna garnet. Detta garn består av 6 trådar och du ska dela garnet så att du får två bitar med 3 trådar var.

forårs broderi

 

Tråd din nål med garnet. Jag använder den största nålen i detta set. För att ta reda på var vi ska börja måste vi hitta mitten av tyget i ringen. Räkna 15 hål nedifrån och 19 håll från vänster så hittar du punkten där du ska börja.

Du är nu redo att börja brodera. Sätt nålen i hålet som du nyss hittade och ska börja med. Tryck tråden igenom och lämna en liten ende på baksidan som du senare ska fästa med.

forårs broderi

 

Du sska göra små korss i ditt tyg precis som på bilderna nedan.

forårs broderi forårs broderi

 

Lav tre krydser, som er det første stykke af græsset..

forårs broderi

 

Nu ska du göra stjälken till den första blomman. Du kan med fördel starta med att göra ena halvan av kryssen i de 7 kryssen som ska göras hela vägen upp på stjälken. Sen gör du den andra halvan på vägen ner, precis som vi visar i bilden nedan. Tänk på att det INTE spelar någon roll om du gör dina kryss från översta vänstra hörnet till det nedre högra hörnet eller tvärtom.

forårs broderi forårs broderi

 

Fortsæt nu med at lave resten af græsset og stilkene med det grønne garn ved at følge mønsteret.

Nu skal garnet hæftes på bagsiden af stoffet. Dette gør du ved at stikke nålen ind bag de tråde der er på bagsiden af det broderede. Træk tråden igennem og klip garnet.

forårs broderi forårs broderi

 

Nu ska du fästa den gröna tråden med änden som du lämnad innan. Stick nålen igenom tyget på samma plats som du började så att nålen är på baksidan av tyget. Dra segam garnet igenom och klipp av resterande garn.

 

forårs broderi forårs broderi

 

Nu ska du börja med de första blomman. Jag startar oftast med blomman till vänster och jobbar nerifrån och upp. Starta med att fästa ändarna på baksidan av stjälken som det visas på bilden. Jag lämnar en liten bit grön tråd som jag kan hålla emot med när jag börjar brodera så att jag inte drar igenom den. När jag sedan har fäst tråden och är färdig med blomman så klipper jag av den lilla gröna tråden.

forårs broderi forårs broderi

 

Brodera nu hela blomman. När man broderar något med flera rader på en liten ytan kan man med fördel brodera hela raden med första halvan av stygnen och sedan den andra halvan på vägen tillbaka.

forårs broderi forårs broderi

 

Brodera nu resten av blommorna. Om du får slut på tråd innan du är färdig med en av blommorna kan du fästa den och starta en ny tråd.

Broderna nu enligt resterande bilder. För solen och molnen ska du börja med den lilla garnet på baksidan som du fäster på samma sätt som när vi broderade gräset.forårs broderi

 

Nu är ditt konstverk färdi och du ska klippa till det. Man kan exempelvis använda broderiringen som ram när man klipper men du kan välja vilken ram du vill.

forårs broderi

 

Designad av: Kreatosse (Majken Andreasen)

Version: v1.c304.s3.l4