Handfärga garn med batikfärg i mikrovågsugn 

Att handfärga garn en spännande process som till och från kan vara helt magisk. Genom att blanda några ingredienser kan du få ett unikt garn i en eller flera vackra färgnyanser. Samtidigt är det spännande med DIY-projekt som till viss del har en egen vilja. När de kemiska processerna sätter igång kan du inte vara helt säker på hur slutresultatet ser ut när du tar ut garnet från mikrovågsugnen och lyfter upp det ur färgbadet.

guide til håndfarvning af garn

Om du färgar ditt garn i en färg, till exempel blå, blir garnet såklart enfärgat. Vilken färg du får som slutresultat beror på: 

 • Vilken betning du använder för att fixera färgen
 • Vilken sorts garnfibrer du färgar
 • Hur mycket vatten färgen späds med
 • Vilken teknik du använder för att färga garnet

Om du är nyfiken på handfärgning och vill ge dig i kast med att färga garn, får du här några goda råd. Råden omfattar bland annat vilken betning du ska välja och i vilken mängd, färger och val av garnfibrer, allt för att du ska få en enkel process och ett bra slutresultat.

guide til håndfarvning af garn

Var inte rädd för att experimentera

Ett av våra bästa och främsta råd till dig är att du inte ska vara rädd för att experimentera med färger och garn. Garnfärgning är en rolig process där du - genom att leka med garnet - lär dig längs med vägen och samlar erfarenhet. Samtidigt är det ytterst tillfredställande att snurra ihop härvan av det torra nyfärgade garnet, så det är är klart att nystas och användas till stickning, virkning eller andra kreativa handarbeten. 

Utöver detta får du lite extra tips och trix gällande de stegen i färgningsprocessen, vilka har en stor inverkan på det färdiga resultatet. 

Tips gällande betningsbadet när du handfärgar

 • Betningsbadets innehåll bestämmer resultatet: Innan du färgar garnet för hand ska du beta garnet. Betningen hjälper till att fixera färgen. I vår guide hade vi använt röd färg och har betat garnet med bland annat ättika. Vi har också experimenterat med ett betningsbad med balsamvinäger (balsamico). Med vinäger som betning fick garnet en djup roströd färg åt det orange hållet, och inte den klarröda färg som betningen med ättika gav. Utöver dessa två betningsbad provade vi även att beta med äppelcidervinäger som också hade stor inverkan på den slutgiltiga färgen. Dessutom fick garnet en skarp doft av jästa äpplen. Beroende på vilken färg du vill ha på garnet kan det alltså löna sig att beta en liten mängd garn och göra en provfärgning. 
 • Lägg garnet i betningsbadet före och efter färgningen: Det är viktigt att du betar garnet i ett betningsbad innan du färgar det. Vi har upptäckt att det även hjälper att lägga garnet i betningsbadet igen efter färgbadet. Betningsbadet fixerar nämligen eventuell överskottsfärg efter det varma färgbadet. Även om det kan finnas kvar mer överskottsfärg behöver du inte skölja garnet så länge efteråt.

guide til håndfarvning af garn

Tips om fiber och färg

 • Garn tar upp olika mycket färg: Färgen tas upp olika mycket beroende på vilken garntyp du använder. Ju mer ull garnet innehåller desto kortare tid ska garnet sköljas ur för att förhindra att det tovar sig. Garnet ska dock alltid ALLTID sköljas ur efter färgningen. Ett 100% merinoullgarn är en dröm att färga, men det fungerar även att färga ett strumpgarn som innehållet 20-25% konstfibrer. Var observant på andelen konstfibrer i garnet som du färgar - ju högre andel konstfibrer desto viktigare är betningen för att fixera färgen
 • Varierande färgresultat: Slutresultatet blir annorlunda om du handfärgar ett garn som redan är färgat. Det är alltså bara att prova sig fram. Om du har några garnhärvor eller garnnystan i färg som du inte gillar, kan du använda dem till provfärgningar. Om inte garnet får den färgnyans som du vill ha, kan du prova att färga över med en mörkare nyans. 

guide til håndfarvning af garn

 • Andra guider till handfärgning: Våra guider till handfärgning är till graderad färgning och oregelbunden färgning. Om du vill ha en så jämn färgtäckning som möjligt ska du lägga ner garnet så jämnt som möjligt i färgbadet och sedan låta den ligga. Se till att hela härvan täcks av färgblandningen och att färgen tränger in ordentligt i fibrerna. Kom ihåg att hälla av eventuell överskottsfärg innan du ställer in garnet i mikrovågsugnen.  

guide til håndfarvning af garn guide til håndfarvning af garn

Praktiska tips för en smidig garnfärgning

 • Ha alltid ett förkläde på dig när du färgar garn för att undvika att du förstör kläderna 
 • Ha alltid grillvantar eller grillverktyg redo när garnet ska ut ur mikrovågsugnen. Garnet är skållhett! En annan fördel här är du kan hantera garnet på ett smidigt sätt när du lägger i eller tar upp det ur fixeringsbadet.
 • Du kan använda pipetter, flaskor med pip, penslar och snören för att få ett helt annat färgningsresultat. Det finns alltså massor av kreativa möjligheter så fort du har tagit första steget i garnfärgningens land. 

När allt det praktiska är på plats är det bara att börja. Du kan nämligen inte göra något fel - det är inget annat än kul och spännande att färga garn för hand. 

Andra guider till garnfärgning

Har du lust att ge dig i kast med andra intressanta former av garnfärgning? Då kan du hitta flera inspirerande guider - helt gratis - i vår webbutik. Guiderna inkluderar bland annat : 

Version: v4.c567.s3.l4