Gratis guide på Kaffekopps-maskmarkör av Cernitlera

 

Ladda ner PDF här

Håll reda på dina maskor och maskantal i ditt stick- och virkprojekt med dessa unika maskmarkörer. Maskmarkörerna är formade som kaffekoppar, vilkas charmiga design gör dem lätta att se i ditt garnarbete. Kaffekoppen är tillverkad av Cernitlera som formas och efterföljande bränns. I denna guide visar vi dig hur du själv gör en kaffekopps-maskmarkör.

Du kan även läsa hur du gör citronformade maskmarkörer i vår gratis guide på citronmaskmarkörer av Cernit Modellera.

Kan du inte heller få nog av modellera? I vår gratis guide på skålar av cernitlera, visar vi dig hur du skapar finurliga och färggranna skålar i materialet.

Material:

Verktyg:

Åtgång:

Teknikvägledning

GÖR HÅLET INNASN FIGUREN BRÄNNS:

I videon kan du se hur nålen ska stickas igenom och "vickas":

GÖR FÄRDIGT FIGUREN EFTER DE HAR BRÄNTS:

I videon kan du se hur pärlnålen ska vridas runt:

Metod

Cernitlera ska gärna "värmas upp" genom att trycka och greja med det, detta görs med alla klumparna (var för sig):

När cerniten är mjuk och kan modelleras med, rullas den vita och orangea klumpen försiktigt ihop. De ska blandas till det uppkommer en marmorerad effekt. Det är viktigt att du slutar innan färgerna är helt ihopblandade:

När du har uppnått önskad färg,  tas det av en liten bit. Den lilla klumpen blir till koppens öra:

Den stora klumpen formas till en liten tjock cylinder som är ca 0,6 cm hög, medan den lilla klumpen rullas till ett öra som passar i längd och tjocklek till din kopp (ca 0,6 cm lång). Ändarna på korven ska göras lite spetsiga, vilket hjälper till att fästa den ordentligt på koppen.

Samtidigt formas den lilla bruna klumpen till en rund kula, som därefter plattas till försiktigt medan den runda formen behålls. Detta ska likna kaffet i koppen:

Nu ska du göra ett hål i koppen som passar i storleken på din bruna kaffeklump. Här kan du med fördel använda ett verktyg som försiktigt trycks ner i toppen medan kanterna pressas upp.

När hålet passar i storlek kan du proppa ner den bruna cirkeln ner i och klämma fast den en aning:

Efter att kaffet har kommit i koppen så ska örat sättas fast. Först görs det två hål i cylindern (koppen) där du vill att örat ska sitta. Använd eventuellt nålen och se till att hålen passar med örats tjocklek. Tryck fast örat medan du gör vickande rörelser:

När koppen är färdig ska det göras ett hål rätt igenom, från toppen till botten. Stick försiktigt en nål i och tryck igenom den medan du vrider runt den. När nålen är helt igenom ska den vickas runt för att säkra att hålet är stort nog. Hålet krymper inte vid bränning:

BAKNING:

Nu ska kaffekoppen bakas.

Vi rekommenderar dock att göra några stycken och bränna dem samtidigt för att optimera energianvändningen. 

Bränntid och -temperatur kan du läsa på förpackningen av cernitleran.

 

AVSLUTNING:

När koppen har bränts och kylts ner, ska den göras till en maskmarkör. 

Detta gör du genom att sticka igenom pärlnålen och klippa av så att det sticker upp en bit på ca 1 cm. Denna viks runt till en ögla.

Till sist sticker du igenom en metallmaskmarkör genom ögat i toppen och din nya favoritmaskmarkör är nu färdig! 

 

Dela gärna ditt färdiga resultat på de sociala medierna med @krea_lea og @ritose samt taggarna #kaffekoppmarkör#ritokrea

Designad av: @Krea_Lea på Instagram (Lea P. Hansen)

Version: v2.c764.s3.l4