Provlapp

Nar du stickar efter ett mönster kommer du att stöta kommentarer gĂ€llande stickfastheten. Stickfasthet Ă€r garntillverkarens rekommendation för hur hĂ„rt eller löst du stickar för att fĂ„ rĂ€tt design och storlek. SĂ„vĂ€l garnsorten som materialet pĂ„ dina stickor och ditt sĂ€tt att sticka pĂ„verkar stickfastheten. 

Innan du börjar sticka efter mönstret Ă€r det en rekommendation att du stickar en provlapp. Genom att sticka en provlapp kan du sĂ€kerstĂ€lla att din stickfasthet motsvarar den som Ă€r rekommenderad i mönstret. 

DĂ„ kommer du ocksĂ„ att fĂ„ ett bra slutresultat och undviker att hamna i situationen att garnet tar slut och du mĂ„ste köpa mer innan du kan slutföra stickprojektet. 

Hur gör jag en provlapp?

Det tar inte mer Ă€n 10-20 minuter att sticka en provlapp. Det Ă€r vĂ€l investerad tid eftersom en provlapp kan göra skillnad som natt och dag pĂ„ slutresultatet. 

Du kan mĂ€ta stickfastheten genom att lĂ€gga upp ett antal maskor (helst lĂ€ngre Ă€n 12 cm) pĂ„ de stickor du ska anvĂ€nda. NĂ€r du har lagt upp maskorna tar du en linjal eller mĂ„ttband för att mĂ€ta hur mĂ„nga maskor du har pĂ„ 10 cm. 

Det Ă€r en bra idĂ© att lĂ€gga upp fler maskor till din provlapp Ă€n vad som Ă€r angivet i mönstret. Genom att göra det Ă€r det lĂ€ttare att mĂ€ta och du fĂ„r ett exakt resultat. 

Om den specificerade stickfastheten Àr 28 maskor pÄ 10 cm, ska du lÀgga upp 38 maskor till din provlapp.

Olika sÀtt att justera stickfastheten

Det Ă€r inte ovanligt att du antingen har fler eller fĂ€rre maskor Ă€n den angivna stickfastheten. Om du har för fĂ„ maskor, byt till ett par stickor som Ă€r 0,5 - 1 mm tunnare (en halv eller en storlek mindre). Har du för mĂ„nga maskor, prova att byta till stickor som Ă€r en halv eller en storlek större. 

Om du ska sticka klÀder av garnet Àr det viktigt att du kontrollerar om och hur mycket garnet krymper vid tvÀtt. Ett enkelt sÀtt att ta reda pÄ det Àr helt enkelt att tvÀtta provlappen innan du börjar sticka plagget.

Även om det kan kĂ€nnas som en tidskrĂ€vande och onödig process. kommer provlappen att bespara dig en massa frustration och irritation senare om din nya tröja eller klĂ€nning krymper nĂ€r du tvĂ€ttar den. Det Ă€r vĂ€rt att lĂ€gga ner den extra tiden för att ta reda pĂ„ garnets förutsĂ€ttningar.

Version: v3.c405.s3.l4